top of page

Ομάδα Δράσεων Πρόληψης (Ο.Δ.Π.)

Σε κάθε σχολική μονάδα Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης έχει συσταθεί σχολική Ομάδα Δράσεων Πρόληψης (Ο.Δ.Π.), αποτελούμενη από 2 μόνιμους εκπαιδευτικούς, η οποία θα έχει και την ευθύνη εφαρμογής των δράσεων στο επίπεδο της σχολικής μονάδας καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης της Πράξης. Οι εκπαιδευτικοί ορίζονται από το Σύλλογο Διδασκόντων της σχολικής μονάδας, μετά από σχετική αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Στο σχολείο μας την ομάδα αυτή την αποτελούν οι καθηγητές:


Μαριέτα Παππά

Κων/νο Αναγνωστάκη

Μαρία Βασταρδή

Οι αρμοδιότητες της κάθε ΟΔΠ είναι ενδεικτικά οι ακόλουθες: 1. Συνεργάζεται με την ΕΣΥΔΠ και την ΠΟΔΠ και έχει την ευθύνη εφαρμογής των δράσεων στο επίπεδο της σχολικής μονάδας. 2. Βοηθά στη διεξαγωγή εκτιμήσεων σε επίπεδο σχολικής μονάδας για τον καθορισμό της συχνότητας του φαινόμενου της σχολικής βίας, του τρόπου και του τόπου εμφάνισής του, του τρόπου αλληλεπίδρασης των μαθητών και των ενηλίκων (εκπαιδευτικοί, γονείς) και την αποτίμηση των αποτελεσμάτων του, μέσω εργαλείων έρευνας που θα καθοριστούν από την ΚΕΕ 3. Υλοποιεί σχέδια δράσης (Project, ερευνητικές εργασίες, βιωματικές δράσεις κ.ά.) 4. Ενημερώνει και επιμορφώνει τους λοιπούς εκπαιδευτικούς της σχολικής μονάδας και διοργανώνει δραστηριότητες (ενδεικτικά, ομιλίες, διαλέξεις, προβολή ταινιών κλπ.) με στόχο την ευαισθητοποίηση όλων των εμπλεκομένων – γονέων, μαθητών, σχολικής/τοπικής κοινότητας κλπ.


Μέσω των Ομάδων Δράσεων Πρόληψης (ΟΔΠ) θα γίνεται συστηματική διεξαγωγή εκτιμήσεων σε επίπεδο σχολικής μονάδας για τον καθορισμό της συχνότητας του φαινόμενου της σχολικής βίας, του τρόπου και του τόπου εμφάνισής του, του τρόπου αλληλεπίδρασης των μαθητών και των ενηλίκων (εκπαιδευτικοί, γονείς) και την αποτίμηση των αποτελεσμάτων του.

Δράσεις ευαισθητοποίησης – ενημέρωσης

  • Πρόγραμμα της Ε.ΨΥ.ΠΕ

Τα τμήματα Α1, Α4, Β1, Β2, Β4, Β3_5 και Γ4 συμμετέχουν στο Πρόγραμμα της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (ΕΨΥΠΕ), με θέμα "ΚΑΤΑ-Νοώντας τον Σχολικό Εκφοβισμό"

Το Πρόγραμμα αποσκοπεί στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση του εκφοβισμού που εκδηλώνεται στα Γυμνάσια.

Βασικοί στόχοι του είναι: α) Η αύξηση των γνώσεων σχετικά με τον σχολικό εκφοβισμό (ορισμός, μορφές, επιπτώσεις κτλ.) β) Η δημιουργία θετικού ψυχοσυναισθηματικού κλίματος στην τάξη, το οποίο να διευκολύνει την έκφραση συναισθημάτων και την ανάπτυξη εμπιστοσύνης και ασφάλειας μεταξύ των μελών της ομάδας.

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Κόκκαλη Βάσω, Βασταρδή Μαρία, Γεωργάτου Αγγελική, Καλορίτη Μάγδα, Λάζου Καλλιόπη, Τζανάκης Στυλιανός.


  • Θεατρικό Έργο


Οι μαθητές του Β1 και Β3 παρακολούθησαν στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου το σύγχρονο θεατρικό έργο «Η ιστορία του Βίκτωρα και της Μαρίας», σε σκηνοθεσία του Τάσου Αγγελόπουλου. Η Θεατρική ομάδα «Παπαλάνγκι», επιλέγοντας την καινοτομία του «θεάτρου μέσα στη σχολική αίθουσα», συμμετέχει με τις δικές της δυνάμεις στην εκστρατεία του Υπουργείου Παιδείας για την εξάλειψη του φαινομένου της ενδοσχολικής βίας.

Πρόκειται για μια πρωτότυπη ιστορία, που σαν στόχο έχει την ευαισθητοποίηση των μαθητών για το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού και επιχειρείται μέσα από την παρουσίαση όλων των οπτικών (του θύματος, του "νταή" και του παρατηρητή). Δύο ηθοποιοί αφηγούνται με παιγνιώδη τρόπο και αλλάζοντας πολλαπλούς ρόλους μια περίπτωση ενδοσχολικής παρενόχλησης, προτείνοντας ταυτόχρονα, μέσα από την ιστορία, τρόπους αντιμετώπισής της. Ο Βίκτωρας θα μπορούσε να είναι το κάθε παιδί που «μπλέκει» άθελά του και η Μαρία ο κάθε συμμαθητής του που καλείται να πάρει θέση και να σταματήσει αυτό το φαινόμενο

Μια χρήσιμη συζήτηση ακολούθησε μετά την παράσταση σχετικά με το τι είδαν, τι κατάλαβαν και τι αισθάνθηκαν οι μαθητές

Πολύ καλή προσέγγιση της ενδοσχολικής βίας, που έχει πάρει τόσο μεγάλες διαστάσεις. Όχι με τον γνώριμο δασκαλοκεντρικό τρόπο, αλλά παρουσιασμένο από νέους προς εφήβους.


bottom of page